Integrativan Ludbreg

javna tribina 2

U sklopu projekta „Integrativan Ludbreg“ održana je prva Javna tribina na tematiku prevencije nasilja nad starijim osobama u obitelji. Na Javnoj tribini sudjelovali su predstavnici Centra za socijalnu skrb Ludbreg, gđa. Anica Zember, gđa. Silvija Šaško i gđa. Danijela Šincek, predstavnici Policijske uprave Ludbreg, g. Damir Okun i g. Leonardo Sakač te odvjetnica gđa. Martina Lesjak. Tribini su također prisustvovale i mlade volonterke iz Srednje škole Ludbreg, Ana - Marija, Ines, Ema i Viktorija kojima se ovim putem od srca zahvaljujemo na pomoći i odličnim savjetima.

Polaznici su kroz predavanja i izlaganja bili upoznati sa načinima zaštite žrtve nasilja, oblicima pomoći, kaznenoj

i prekršajnoj odgovornosti počinitelja nasilja nad starijim osobama te o različitim načinima prijave nasilja u obitelji nadležnim institucijama.

Nasilje nad starijim osobama predstavlja ozbiljan problem koji zahtijeva sustavan i fokusiran pristup prevenciji. Jedan od glavnih razloga potrebe za prevencijom jest visoka stopa nasilja nad starijim osobama koja se ne može točno procijeniti. Prema tome, nije poznato realno stanje izloženosti starijih osoba nasilju. Osobe starije životne dobi koje su viktimizirane najčešće ne prijavljuju nasilje jer osjećaju stid i strah od institucionalizacije. Također, vrlo često se nađu podijeljenog mišljenja između počinitelja nasilja i uloge koju počinitelj ima u njihovom životu. Nasilje u obitelji, sustavno se proučava od 2003. godine kada na snagu stupa Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji. Tada nasilje prestaje biti samo obiteljski problem, već postaje društvenim problemom.

Vrste nasilja nad starijim osobama:

- Fizičko zlostavljanje obilježavaju nasilne i brutalne radnje koje uzrokuju fizičku bol i slabost.

- Psihičko zlostavljanje može biti emocionalno, mentalno te verbalno zlostavljanje kojemu je cilj dehumanizacija i podcjenjivanje starijih osoba.

- Seksualno zlostavljanje predstavlja različite oblike seksualnog ponašanja, uznemiravanja ili iskorištavanja bez njihove volje i pristanka.

- Zanemarivanje je namjerni ili nenamjerno odbijanje ispunjavanja obaveza njegovatelja te uključuje izostanak prehrane, osobne higijene te zdravstvene zaštite, odnosno osnovnih životnih potreba.

- Ekonomsko zlostavljanje je korištenje novaca ili robe, bez pristanka ili na štetu starije osobe te uključuje krađe novčanika, torbi, pritisak u vezi oporuke i nasljedstva te zlouporabu punomoći.

Posljedice nasilja:

- Zdravstvene, odnosno fizičke posljedice koje se manifestiraju u obliku ozljeda, masnica, fraktura i prijeloma.

- Psihološke posljedice karakteriziraju nemir, napetost, osjećaj slabosti, gubitak samopouzdanja, depresija, napadaji panike, poremećaji spavanja i slično.

- Socijalne posljedice rezultiraju izolacijom iz društva, gubitkom prijateljstva i veza te usamljenošću.

Glavni zaključak tribine do kojeg smo došli, svi zajedno, jest da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i da je na svima nama da reagiramo, utječemo i pomognemo bilo kojoj osobi koja se nađe u takvoj situaciji.

Kako je bilo na Tribini, pogledajte u galeriji!