Integrativan Ludbreg

P4210297

Udruga umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg, provoditelj projekta „Integrativan Ludbreg“ za svoje je članove te korisnike i goste 21. travnja 2017.godine u prostorijama Međugeneracijskog centra Ludbreg organizirala plesno druženje.

Ples je aktivnost koja vodi zdravijem i sretnijem životu. Sve više stručnjaka ukazuje na pozitivan učinak plesa kod osoba starije životne dobi. Prema znanstvenoj studiji koja je objavljena u New England Journal od Medicine (engleski medicinski žurnal), ples pozitivno utječe na pamćenje, točnije potiče ga i može spriječiti razvoj demencije. Što je izuzetno

bitno za oboljele od Alzheimera te osobe kojima je dijagnosticirana Parkinsonova bolest jer, kao što je poznato, ples pospješuje motoričke sposobnosti.

Aktivno kretanje pa tako i ples smanjuje depresiju i stres, povećava se snaga organizma te se pospješuje ravnoteža. Za rad na ravnoteži znanstvenici preporučaju tango, ples koji zahtijeva veliku brzinu pokreta te ravno držanje što pozitivno utječe na ravnotežu. Ples je odlična aktivnost za osobe koje pate od kardiovaskularnih problema. Talijanski znanstvenici proveli su istraživanje koje je pokazalo da osobe koje pate od srčanih problema, nakon kraćeg vremena bavljenja s plesom osjećaju poboljšanje.

Osim pozitivnih učinaka koje ples ima na zdravlje osoba starije životne dobi, ples za sobom donosi i jednu „posljedicu“, to je gubitak kilograma. Također, nemojmo zaboraviti da ples zbližava ljude te produbljuje ona stara ili stvara nova prijateljstva.

Kako su protekle plesne aktivnosti u Udruzi umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg možete pogledati u galeriji slika.