Integrativan Ludbreg

 

22494707 1673286036069516 231460165 o

U sklopu projekta Integrativan Ludbreg oformljeno je i počelo s radom Savjetovalište za starije osobe „Pružamo pomoć jedni drugima“. Prezentacija Savjetovališta održana je u Domu Sveta Barbara u Lunjkovcu gdje su korisnici sa znatiželjom slušali i postavljali pitanja. Cilj rada Savjetovališta je povećanje sigurnosti, osnaživanje osoba treće životne dobi i osiguravanje adekvatnog okvira u lokalnoj zajednici, u kojem će starije osobe moći dobiti relevantne informacije i podršku u slučaju da se nađu u nepovoljnom položaju. Kroz rad savjetovališta osobe starije životne dobi i umirovljenici imat će na raspolaganju različite materijale, brošure, priručnike, letke te ostale izvore informacija o tome kako najbolje raspolagati svojom imovinom, kako se osigurati od sklapanja nepovoljnih ugovora, kako samostalnim postupcima spriječiti da se postane žrtva zlouporabe i zlostavljanja, posebice kada je riječ o izradi oporuke, prijenosu imovine ili ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.
Savjetovalište će funkcionirati na način da će obučeni diseminatori starijim osobama pružati podršku, pomoć te ih temeljem naučenih znanja usmjeravati na relevantne institucije, organizacije, pojedince, ustanove kojima se moraju obratiti kako bi riješili svoje probleme.

Tematika koja će se obrađivati kroz rad Savjetovališta uključuje:
- povećanje stupnja zaštite starijih osoba i umirovljenika
- upoznavanje sa relevantnim pravnim okvirom
- upoznavanje sa zakonima, propisima
- način rada sudova
- načini sklapanja ugovora o nasljeđivanju darovanju
- načini sklapanja ugovora o darovanju
- ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju
- davanje punomoći
- izrada i vrste oporuke
- ovjera potpisa
- osnovna prava i odgovornosti građana
- kome se i kada obratiti (sudovi, odvjetnici, javni bilježnici)
Ciljana skupina su umirovljenici, osobe starije životne dobi, starije osobe koje žive same, starije osobe kojima prijeti institucionalizacija, samci, starije osobe bez drugih članova obitelji i starije osobe koje sa svojim obiteljima ne komuniciraju.
Diseminatori zaduženi po projektu za rad Savjetovališta su:
1. Vlasta Kudrna
2. Ljiljana Habrka
3. Nada Vukšić
4. Renata Hlupić
5. Petra Međimurec
6. Nikolina Nemec

Sve informacije od diseminatora možete tražiti svaki utorak od 10 do 11 sati pozivom na broj 042/810-249.