Udruga umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg dana 23. kolovoza 2017. godine za svoje je članove i korisnike organizirala stručno predavanje naziva „Prehrana tijekom ljetnih mjeseci“, koje je po projektu „Integrativan Ludbreg“ održala stručnjakinja, gđica. Ivana Šaronja mag.ing.arg./bacc.ing.preh.peh.

Korisnici su tijekom predavanja dobili korisne informacije kako održavati zdravu prehranu tijekom ljetnih vrućina te kako izbjeći dehidraciju te trovanje hranom. Tijekom ljetnih mjeseci valja izbjegavati hranu i namirnice koje dodatno zagrijavaju organizam te konzumirati što više namirnica, odnosno voća i povrća koja u sebi sadrže veći postotak vode. Također, valja konzumirati dovoljne količine vode, čija količina ovisi o tjelesnoj masi pojedinca, a preporučena količina iznosi 3dl po kilogramu tjelesne mase.

Organizam osim konzumiranjem vode možemo održavati hidratiziranim konzumacijom različitih zdravih pripravaka poput sviježe iscijeđenih voćnih sokova te kombiniranih napitaka voća i povrća. Pri odabiru namirnica valja dati prednost sezonskom voću i povrću koje je najbolje konzumirati sviježe. Važno je napomenuti da za vrijeme ljetnih vrućina dodatnu pažnju treba obratiti na pravilo skladištenje već pripremljenog jela kako bi se izbjeglo kvarenje te eventualno trovanje hranom.

Kako je bilo na stručnom predavanju možete pogledati u galeriji slika.