Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2

P1240059

Dana 24. siječnja u prostorijama Udruge umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg održana je prezentacija sustava podrške „Pomognimo jedni drugima“. Prezentaciju je održala Suzana Pintarić koja je s korisnicima radila na aktivnostima u sklopu projekta Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2.

Sustav podrške „Pomognimo jedni drugima“ bit će značajan rezultat i krajnji ishod projekta Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2. Sustav podrške temeljit će se na bazi dionika koji će biti povezani u mrežu sustava koji će predstavljati alat za nastavak projektnih aktivnosti. Aktivnosti koje će se provoditi odnosit će se na proširivanje dnevnih aktivnosti za starije osobe koji su aktivni članovi zajednice, za članove Udruge umirovljenika ili neke druge neformalne organizacije, koji su institucionalizirani ili žive u samačkom kućanstvu.

Razlog formiranja sustava podrške „Pomognimo jedni drugima“ i sustava pomoći „Pružamo pomoć jedni drugima“ za starije osobe jest da se pomogne starijim osobama, da ih se uključi u lokalnu zajednicu na različite načine kako bi se smanjila njihova marginalizacija i da se zajednica brine za njihove potrebe i probleme. Prvi sustav orijentiran je na organizaciju i provedbu dnevnih aktivnosti za starije osobe i aktivnosti namijenjene slobodnom vremenu, dok se drugi sustav orijentira na pružanje savjetodavne pomoći starijim osobama u pogledu zloupotrebe povjerenja starijih osoba i socijalno-pravne zaštite osoba treće životne dobi. Kroz oba sustava pokrivena su sva područja skrbi i brige za starije osobe od zdravlja, jačanja psihofizičkih sposobnosti, motorike, poticanja kreativnosti i umjetničkog stvaralaštva do edukacija starijih kako se zaštiti od zloupotrebe povjerenja oko imovinskih pitanja, kako napisati oporuku, kako uspješno komunicirati i riješiti konflikte i sl.

Naposljetku, ovakvi sustavi podrške i pomoći predstavljaju primjere dobre i pozitivne prakse u skrbi prema starijim osobama koji će na kraju dovesti do poboljšanja kvalitete života i položaja starijih osoba u lokalnoj zajednici – rekla je Petra Međimuec, voditeljica projekta.