Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2

walking elderly wide ee419df4ccf63bd563171e5292f3f94a47075055

Dr. Tisso je još u 18. stoljeću zaključio: „Kretanje po svome djelovanju može zamijeniti svaki lijek, ali sva ljekarska sredstva svijeta ne mogu zamijeniti kretanje.“ Zbog razvoja moderne tehnologije i zahtjeva različitih zanimanja kretanje je svedeno na minimum. Poznato je da za kretanje ne postoji zamjena, a to je jedna od temeljnih ljudskih potreba. Ako se čovjek ne kreće, ne postoji lijek koji će na organizam utjecati kao što utječe pokret. Čovjek je rođen da se kreće te je cijeli lokomotorni sustav prilagođen pokretu.
Osobe koje su zbog posla prisiljene puno sjediti u rizičnoj su skupini za pojavu različitih bolnih stanja lokomotornog sustava.

Potrebu za kretanjem gotovo je nemoguće zadovoljiti kada radno vrijeme traje više od osam sati. I oni koji pokušavaju vježbati nakon svih dnevnih obaveza teško mogu nadoknaditi mnoge sate sjedenja u uredu. Često zbog umora nedostaje i motivacija za vježbanje, a mnogo je i onih koji još nisu svjesni važnosti redovitog kretanja za održavanje tjelesnog, ali i mentalnog zdravlja. Također, zbog otežanog kretanja i smanjena mobilne pokretljivosti usred procesa starenja, starije osobe predstavljaju rizičnu skupinu za pojavu bolesti motoričkog sustava. Kretanje starijim osobama omogućava održavanje i očuvanja mišića i mobilne pokretljivosti i pozitivno utječe na psihofizičko stanje organizma.
Ukoliko se čovjek premalo kreće stvaraju se preduvjeti za razvoj raznih bolesti od kardiovaskularnih, pretilosti, šećerne bolesti do bolnih stanja lokomotornog sustava. Redovito kretanje jedno je od zdravih životnih navika i mjera predostrožnosti kako bi se pokušale izbjeći sve navedene bolesti. Važno je istaknuti da se pojavom bolesti smanjuje kvaliteta života pojedinca te treba osvijestiti važnost prevencije.

Prevenciju treba provoditi u obliku redovite, a ne samo povremene tjelesne aktivnosti. Najvažniji dio prevencije predstavlja jačanje i istezanje leđne muskulature kroz statičke vježbe i vježbe istezanja, čiji se neposredni učinci očituju u smanjenju mišićno – tetivne napetosti, poboljšanju cirkulacije i povećanju opsega kretnji.
Aktivnosti koje se preporučuju za odrasle i starije osobe s ciljem sprečavanja bolesti i očuvanja lokomotornog sustava odnose se na uključivanje u različite gimnastičke programe, vježbanje ili individualne treninge:
- Pilates (ili neki drugi grupni program fokusiran na jačanje muskulature trupa)
- Korektivna gimnastika
- Svakodnevno kratko razgibavanje vratnog i ramenog područja na radnome mjestu
- Šetnja
- Nordijsko hodanje