Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2

 

P9291534

Samopouzdanje se gradi godinama, a ponekad i cijeli život. Ono je važno u životu svake osobe jer određuje na koji način će se ponašati, kako će pristupati problemu i ostalim životnim događajima. Kao važna stavka nameće se rad na sebi kako bi imali visoko samopouzdanje koje nam pomaže što uspješnije i pozitivnije živjeti. Samopouzdanje za starije osobe je izrazito važno jer im pomaže da se nose s novim životnim prekretnicama koje se događaju kada dođu u mirovinu i kada njihov život dobiva druge dimenzije. No, mnogi ljudi nemaju razvijeno samopouzdanje što ih „koči“ u realizaciji željenih događaja, rješavanju problema ili općenito u životu. Stoga bi starije osobe, ukoliko nemaju dovoljno samopouzdanja, trebale raditi na tome da ga steknu. U daljnjem tekstu navodimo nekoliko savjeta osoba bilo koje dobi može razviti samopouzdanje.

1. Naučite biti VI – unatoč današnjem životu, problemima koji Vas tište, nemojte zaboraviti na sebe. Vaše potrebe i želje ne smiju ostati po strani i stoga je potrebno izdvojiti vrijeme za sebe. Važno je imati vrijeme koje možemo posvetiti samo sebi i svojim mislima.

2. Usredotočite se na Vaše jake strane – osvijestite sebi svoje jake strane i cijenite se takvi kakvi jeste upravo zbog tih stvari. Nemojte se omalovažavati ili podcjenjivati.

3. Oslobodite se negativnih osjećaja – nemojte negativne osjećaje zadržavati u sebi. Neka se oni ne nagomilavaju u vama, već ih izbacite van. Na taj način ustupate mjesto pozitivnim osjećajima i razmišljanjima jer ako pozitivno razmišljamo, pozitivne stvari će nam se i dogoditi.

4. Odmorite se – svakodnevno potražite vremena za odmor. Prilikom odmaranja, nemojte razmišljati o problemima ili poslu koji vas tište, već razmišljajte o svim lijepim stvarima koje Vas opuštaju, koje Vam nešto znače ili koje nastojite ostvariti. Razmišljanjem o sebi, svojim željama ili o vremenu koje Vam je bilo najljepše u životu gradite samopouzdanje.

5. Počnite ostvarivati svoje želje – svaki čovjek ima želje ili nešto što bi htio. Vi se svakodnevno orijentirajte na svoje i napravite listu stvari koje biste željeli uraditi, a nikad niste i krenite u ostvarivanje svojih snova.

6. Svaki čovjek je jedinstven pa i VI – nemojte se uspoređivati s drugim ljudima. Vi ste Vi, takvi kakvi jeste i naglasite tu svoju originalnost i jedinstvenost.

7. Radite i stvarajte – kada vam je samopouzdanje poljuljano i tište Vas negativni osjećaji, radite ono što Vas opušta i smiruje. Čitajte knjige ili pozitivne misli, pišite pjesmice, izreke ili dnevnik, slikajte ili se na bilo koji drugi način kreativno izražavate. Rad na sebi i za sebe je najvrjedniji rad od kojeg će Vam rasti samopouzdanje.

8. Cijenite sebe i druge – cijenite ono što radite ili ste radili. Svaki čovjek griješi i nitko nije savršen. Važno je da se cijenimo takvi kakvi jesmo, priznamo i ispravimo greške i da cijenimo druge sa svim njihovim manama i vrlinama.

9. Čestitajte sebi – izgradnja samopouzdanja nije lak zadatak, ali nije nemoguć. Radite samo neke od navedenih stvari i vidjet ćete rezultate. Na tome si čestitajte. Na trudu, ustrajnosti, borbi i na kraju uspjehu jer ste uspjeli steći samopouzdanje koje je bilo skriveno duboko u Vama.