Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2

Udruga umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg zajedno sa svojim partnerima, Gradom Ludbregom, Udrugom Žene iz centra svijeta te KUD-om Anka Ošpuh provodi projekt „Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2“ kojemu je cilj podići razinu kvalitete života umirovljenika i starijih osoba kroz organizaciju različitih i korisnih aktivnosti. Jedna od takvih aktivnosti koja se provodi jest organizacija društvenih igara.
U Udruzi umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg organizira se igranje šaha. Šah je igra na ploči za dva igrača. Odvija se tako da igrači pomiču po jednu figuru na ploči kvadratnog oblika koja je podijeljena u 64 kvadratna polja obojanih svijetlom i tamnom bojom.

Podrijetlo ove igre nije u potpunosti poznato. Jedna teorija tvrdi da se šah razvio iz igre čaturanga koja se prvi put spominje u Indiji u 6. stoljeću. Najprije su ju preuzeli Perzijanci kao čatrang, a kasnije Arapi kao šatrandž. U Europu je stigla između 9. i 10, stoljeća, a do 1000. godine proširila se skoro na cijeli europski kontinent. Pravila su se mijenjala kako je igra postala prepoznatljiva široj populaciji i šah u 16. stoljeću postaje natjecateljska igra. Do održavanja prvog modernog turnira trebala su proći dva stoljeća, jer se prvi turnir održao tek 1851. godine u Londonu. Od 1886. godine postoje prvi službeni svjetski šahovski prvaci, a svjetska šahovska organizacija FIDE (Fédération Internationale des Echecs) koja i danas regulira međunarodna šahovska natjecanja, osnovana je 1924. godine.
Šah na prvi pogled odlikuju jednostavna pravila koja su lako pamtljiva, ali njegova neodoljivost i razlog zašto je popularan i danas, jest kompleksnost i izazov kojeg predstavlja za igrača nakon prvog poteza. Svaka šahovska partija započinje jednostavnim potezom i tek nakon njega počinje pravo nadmudrivanje protivnika. Na početku igre „bijeli“ ima mogućnost napraviti 20 mogućih poteza, jednako kao i „crni“, što rezultira zbrojem od 400 mogućih pozicija nakon prvog poteza. Već u sljedećem potezu igra postaje znatno kompleksnija. U svakoj od tih 400 mogućih pozicija, svaki igrač ima na raspolaganju 27 legalnih poteza čime se broj mogućih pozicija nakon drugog poteza povećava na 71852. Nakon tri poteza taj broj raste na preko 9 milijuna a nakon četiri poteza na oko 315 milijardi.
Šah je igra koju oba igrača započinju sa jednakim brojem figura i jednakim startnim pozicijama, u kojoj sreća ne igra ulogu, već se sve svodi na intelektualne kapacitete igrača i njegovu vještinu nadmudrivanja protivnika. I upravo iz tog intelektualnog napora kojeg igrač ulaže proizlaze znatne dobrobiti za njega. Šah kao igra potiče razvoj mozga u mlađoj dobi, pomaže u sprečavanju Alzheimerove bolesti, potiče razvoj kreativnog mišljenja, uči pojedinca kako efikasno planirati, rješavati probleme i producirati rješenja te unapređuje sposobnosti pamćenja u bilo kojoj životnoj dobi. Šah za pojedinca koji ga igra pomaže u puno različitih stvari i istraživanja su pokazala da igranje šaha razvija fine motoričke sposobnosti i igrati šah.