Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2

P7310915

Osobe starije od 65 godina spadaju u onaj dio populacije koji je najmanje tjelesno aktivan, slijedom promjena koje se dešavaju u organizmu, bolestima koje su karakteristične za stariju dob, smanjene pokretljivosti i gubitka volje za bilo kakvim oblikom fizičke aktivnosti. A upravo je ta populacija koja bi trebala biti više aktivna, jer se kroz fizičku aktivnost i vježbanje mogu polučiti brojni pozitivni rezultati.

Redovita tjelovježba omogućava smanjenje negativnih posljedica, jer osobe koje redovito vježbaju i imaju visoki stupanj fizičke aktivnosti poboljšavaju svoje zdravstveno stanje.

Ali kako je organizam slabiji kad je stariji, potrebno je paziti koliko vremena se vježba. Za postizanje i održavanje tjelesne kondicije na zadovoljavajućem nivou, dovoljno je vježbati 3 puta tjedno po 30 minuta. A kako bi se postigao optimalni napredak bez da se organizam optereti, potrebno je imati razmak između ciklusa vježbanja. Ako se pretjerano vježba, može doći do oštećivanja mišićnih vlakana i pojavljivanja bolova. Iz tih razloga mišićima je potreban odmor od 48 sati kako bi se u potpunosti oporavili.

I ako se primjenjuje ovakva metodika tjelovježbe, postižu se najoptimalniji rezultati; povećava se kondicija i izdržljivost organizma, smanjuje se mogućnost ozljeda, smanjuje se rizik od nastanka novih bolesti, kontrolira se tjelesna masa i izbjegava se pretilost, smanjuju se bolovi, održava se pokretljivost i povećava se razina energije, što u konačnici vodi do veće otpornosti i izdržljivosti organizma.