Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2

U sklopu projekta „Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2“ provode se slobodne aktivnosti za sve starije osobe i umirovljenike s ciljem druženja, upoznavanja drugih osoba i prevladavanja međugeneracijskog jaza. Slobodne aktivnosti zajedno s umirovljenicima i starijim osobama provode volonteri po projektu i mlada novozaposlena osoba.
Neke od aktivnosti koje se organiziraju i koje će se provoditi u sklopu projekta uključuju šetnje gradom, fotografiranje,

organiziranje obilaska kulturnih i povijesnih znamenitosti, razgovore sa starijim osobama o životu i mladosti te uspoređivanje kako je bilo živjeti nekad i sad te što se u odnosu na prijašnja vremena promijenilo. Starijim osobama razgovori i aktivno provođenje slobodnog vremena pomažu u održavanju psihofizičkog stanja organizma zdravim, poboljšava se mentalno zdravlje osoba, raste osjećaj zadovoljstva i sreće i osobe se ne osjećaju odbačeno. Jednu od takvih slobodnih aktivnosti pripremila je mlada novozaposlena osoba po projektu Suzana Pintarić koja je fotografiranjem, pripremom galerije slika i prezentacije umirovljenicima i starijim osobama odlučila pokazati kako Ludbreg izgleda kroz objektiv fotoaparata. Svojim fotografijama ukazala je na njegovu ljepotu, osebujnost, živost i potencijal.
Prepoznavanje potreba starijih osoba za ovakvom vrstom aktivnosti je sve aktualnija i polučuje pozitivne rezultate jer se na taj način starije osobe ne osjećaju izolirano, već integrirano u zajednicu. Treba imati u vidu da starija osoba od društva prvenstveno očekuje da ne bude zaboravljena, odbačena kao nekorisna te da se poštuje njena ličnost i posebnost.
A kako je to izgledalo ne propustite pogledati u galeriji fotografija.