Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2

P6200559

U okviru projekta „Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2“ započele su likovne radionice pod vodstvom predsjednice udruge Likovno udruženje Ludbreg (LUL) Elvire Štabi Vidović. Prva likovna radionica bila je održana 20. lipnja u prostorijama Udruge umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg, a na radionici su podjednako sudjelovali naši najmlađi sugrađani i osobe starije životne dobi s ciljem jačanja međugeneracijske solidarnosti.
Na radionicama, polaznici su se okušali u oslikavanju stakla profesionalnim bojama za staklo i kontur pastama pri čemu

su im nesebično pomogle članice udruge LUL. No, to je tek početak i uvertira u likovnu umjetnost i stvaralaštvo jer će tijekom provedbe projekta korisnici naučiti različite tehnike slikanja i oslikavanja, različite načine i metodike rada u okviru likovne umjetnosti i otkrit će vlastiti svijet mašte, kreativnosti i umjetničkog stvaralaštva. Druga likovna radionica po projektu bila je održana 27. lipnja te su polaznici još uvijek oslikavali staklo različitim bojama i tehnikama. Interaktivne radionice poput ovih omogućavaju široku paletu mogućnosti, od suradnje, timskog rada, priča, usmene predaje do razmjene iskustva između sudionika. Likovne radionice nemaju samo funkciju stjecanja kreativnih vještina i učenja novih tehnika slikanja, već postaju nešto više, omogućavaju druženje, razmjenu ideja, informacija i omogućuju sudionicima kvalitetno provedeno vrijeme. U takvim trenucima dolazi i do uzajamnog učenja jer stariji najčešće mladima pričaju „kako se nekad živjelo“, a mladi starijima daju vlastita viđenja i interpretacije ondašnjeg života te na taj način uče jedni o drugima. Kreativno stvaranje potiče i pozitivno utječe na život ljudi, posebice starijih osoba koje kroz stvaranje umjetničkih primjeraka i likovnih djela pobuđuju možda davno zaboravljene emocije i maštu koja ponekad u kolotečini svakodnevnog života biva zatomljena. Takvo ispoljavanje ideja i kreativnih misli kroz likovno stvaralaštvo omogućuje starijima da aktivno sudjeluju u životu zajednice te da svoje ideje, sposobnosti, maštu i misli prezentiraju javnosti. Likovne radionice također pozitivno utječu i na mlađe naraštaje koji stvaranjem vježbaju, stječu i bruse likovni talent zajedno sa starijim osobama koje im usput dodijele pokoji životni i iskustveni savjet.
„Na radionici su djeca i umirovljenici stvarali raznolika djela i pokazali nam da se razigranom maštom može postići toliko toga, da se mogu stvoriti fascinantna djela, jer svi smo mi kreativni na svoj način.“ - tim riječima predsjednica udruge LUL Elvira Štabi opisala je utjecaj likovnih radionica na polaznike što svakako potiče i druge da se uključe u ine.
S ciljem uključivanja što većeg broja korisnika, radionice slikanja i crtanja odvijat će se svaki mjesec u domovima za starije osobe i umirovljenike sa šireg područja Grada Ludbrega. Radionice će biti prilagođene željama polaznika, a u svakoj radionici korisnici će zajedno sa volonterima napraviti konkretne primjerke koji će biti predstavljeni javnosti nakon završetka projekta.
Tako da Vas ovim putem pozivamo da se i Vi uključite i postanete dio naše vesele i kreativne ekipe!