Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2

žene iz centra svijeta

Udruga „Žene iz centra svijeta“ osnovana je 1. travnja 2006. godine, a usmjerena je na očuvanje kulturne baštine ludbreškog kraja. Kolekcija starinskih proizvoda i zanata prikazana je u „Bakinoj hiži i dedekovom dvoru“ koju krase starinski i tradicionalni predmeti koje članice s voljom skupljaju i štite od zaborava.


Okupljene idejom čuvanja tradicijske i kulturne baštine, članice Udruge nastoje prenijeti svoje znanje i umijeće tradicionalnih obrada i zanata na sve ljude ludbreškog kraja, a posebno one najmlađe, dok starije ljude nastoje podsjetiti na to „kak se negda živelo“. Najbolji primjer očuvanja baštine članice Udruge Žene iz centra svijeta pokazuju svojim predanim radom i izradom tradicionalnih ludbreških suvenira. Među njima je svakako važno istaknuti odjevne predmete: gorička robača, ženski lajbec u kombinaciji s hlačama i suknjom; motivi izvezeni na domaćem platnu, a kroj je podravski, široki rukav i uski struk, duga i poluduga suknja – poculica, košarica za kruh i slastice, trajne vrećice za živežne namirnice iz trgovina, tzv. eko vrećice; moderne torbice od jeansa za mlade izvezene raznim dopadljivim motivima; heklane ženske torbice u raznim bojama i oblicima; uramljene monstrance izrađene zlatovezom na domaćem platnu; ruže, buketi od ruža te ukrasi za odjeću od perušinja; lavandine vrećice, šeširići za igle, podravska srčeka vezena na domaćem platnu. Osim suvenira, Žene iz centra svijeta izrađuju nakit, prstenje, ogrlice, narukvice te heklane i kožnate pojaseve. Da se njihov trud isplati i da je prepoznat pokazuju mnoge dobivene nagrade za neke od suvenira. 2007. godine Udruga Žene iz centra svijeta dobila je županijsku nagradu „Zeleni cvijet“ za prvo mjesto u izradi ukrasne vrećice te županijsku nagradu „Zeleni cvijet“ za drugo mjesto za ludbreški vanjkuš i babičin ručnik.
Tijekom 11 godina postojanja Udruga žene iz Centra svijeta proširila je svoj djelokrug rada te se uključila u brojne projekte kao partnerska udruga ili samostalno aplicira na natječaje, organizira izložbe i radionice s djecom (npr. Božić u Bakinoj hiži, Dani Šegrta Hlapića, Izložba uskršnjih pisanica, Izložba dječjih igračaka u „Bakinoj hiži“ i sl.). Također, udruga Žene iz Centra svijeta surađuje s Udrugom umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg na brojnim projektima, a među važnijima su „Živimo zajedno, starimo kvalitetno“, „Integrativan Ludbreg“ i „Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2“. Potonji projekt je posljednji u nizu koji je odobren od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt je usmjeren na dnevne aktivnosti starijih osoba s ciljem njihove integracije u društvenu zajednicu.
Doprinos na projektu „Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2“ udruge Žene iz centra svijeta odnosi se na provođenje aktivnosti planiranja, organizacije i provedbe kreativnih aktivnosti u smislu organizacija radionica ručnih radova i izrade tradicionalnih suvenira. Udruga će svoj doprinos dati kroz prenošenje znanja o tradicijskim tehnikama načina izrade ručnih radova i rukotvorina. S planiranim ciklusima aktivnosti koje će provoditi članice Udruge, ojačat će se kognitivne i motoričke sposobnosti starijih osoba, potaknut će ih se da pokažu svoja vlastita znanja i umijeća. Uz pomoć Udruge, starije osobe moći će svoje radove prezentirati široj javnosti te steći osjećaj društvene korisnosti i vrijednosti.(Izvor: http://www.zeneizcentrasvijeta.hr/)