Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2

 13557877 10154334462973139 482219291876931637 n

Društvo današnjeg doba karakterizira modernizacija, ubrzani razvoj, informatička i komunikacijska revolucija, promjene u društvenoj strukturi, napredak i razvoj medicine, povećanje životnog standarda, „odljev mozgova“ i generalno gledajući, degradacija društvenih normi. Navedene karakteristike modernog društva s jedne strane označavaju napredak i razvoj sveopćeg društva te tehnologije, a s druge strane stvara se demografska tranzicija i stagnacija. U suvremenom društvu sve je više starijih osoba koje trebaju pomoć i skrb.

Hrvatsko društvo stagnira u demografskom razvoju i statistički podaci pokazuju da je sve veći broj osoba koje spadaju u određenu dobnu granicu, odnosno populaciju umirovljenika i osoba starije životne dobi.

Prema tome, dužnost svakog društva s takvom dobnom strukturom je organiziranje odgovarajuće brige za tu skupinu stanovništva, kako bi se svaki član zajednice osjećao sigurno i zaštićeno u svojoj starosti.
Takvu ideju – pomaganja starijim osobama – treba njegovati u svakoj zajednici kako bi se starije osobe osjećale ugodno, ispunjeno i sretno. Primjer takve pozitivne prakse trenutno se odvija u Gradu Ludbregu gdje stručni djelatnici i udruge civilnog društva promoviraju aktivno starenje i brinu o potrebama starijih građana u našoj zajednici. Grad Ludbreg, kao jedinica lokalne samouprave, orijentira se na održivi razvoj i povećanje stupnja angažmana ljudi u zajednici te kontinuirano surađuje s Udrugom umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg i ostalim civilnim udrugama. Produkti uspješne suradnje su provedeni, implementirani i odobreni projekti. Upravo iz tih razloga, krenula je implementacija projekta „Živimo zajedno starimo kvalitetno 2“. Projekt se orijentira na poboljšanje kvalitete života starijih osoba u zajednici kroz organiziranje dnevnih aktivnosti i slobodnog vremena. Suradnja lokalne uprave i civilnih udruga na području Ludbrega pokazala se kao pozitivan način suradnje u kojoj svaka strana daje svoj doprinos zajednici.
U sklopu projekta „Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2“ udruge će zajedno s lokalnom samoupravom dati svoj doprinos implementaciji projektnih aktivnosti u kojima će sudjelovati kao koordinatori aktivnosti. Uloga Grada Ludbrega bit će organizacija i diseminacija informacija na što širem području. Petra Međimurec, zaposlenica Grada i voditeljica projekta, bit će volonter po projektu, sudjelovat će kao ravnopravan član projektnog tima, brinut će se za pravovremenu implementaciju projektnih aktivnosti te osiguravati visoki stupanj suradnje između uključenih dionika: Udruga umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg, KUD Anka Ošpuh, Likovno udruženje Ludbreg te Udruga žena iz centra svijeta. „Glavni rezultati koje planiramo postići jesu organizirana mreža dionika i uspostavljen sustav podrške „Pomognimo jedni drugima“, povećanje broja usluga i organiziranih dnevnih aktivnosti koje su prilagođene potrebama i interesima starijih osoba te podizanje kvalitete života velikog broja naših sugrađana. A te rezultate ćemo ostvariti na način da će se kroz projekt osmišljavati nove usluge za korisnike, provoditi različite radionice, predavanja, neformalna druženja te će se organizirati različite sportsko- rekreativne, kreativne, kulturne i društveno-zabavne aktivnosti“ – rekla je Petra Međimurec, voditeljica projekta.