AKTUALNO

vjezbanje

Većina starijih osoba, posebice žene, susreće se sa zdravstvenim problemima koji su usko povezani s nedostatkom fizičkih aktivnosti, što znatno utječe na kvalitetu života starijih osoba i umirovljenika. Kvaliteta života je direktno povezana s razinama dnevne fizičke i tjelesne aktivnosti, jer istraživanja na tu temu jasno pokazuju da starije osobe koje se više kreću i vježbaju imaju manje zdravstvenih problema nego njihovi vršnjaci koji nisu tjelesno aktivni.

Ideja Udruge jest da se preko organizacije rekreacijskih aktivnosti potakne interakcija različitih društvenih grupacija različite dobi, da se jača međugeneracijska solidarnost i smanjuje međugeneracijski jaz između starijih osoba, mladih učenika i djece, što će u konačnici rezultirati poboljšanjem kvalitete života svih uključenih korisnika.
S tom intencijom, Udruga umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg u suradnji sa stručnim suradnikom „Arbi d.o.o. razvila je Program rekreacijskih aktivnosti za starije osobe. Činjenica jest da fizička aktivnosti u bilo kojoj dobi pridonosi kvalitetnijem životu, većom otpornošću organizma i ojačanim imunitetom, smanjenju bolova u kralježnici, kostima, mišićima i zglobovima i pridonosi povećanoj pokretljivosti pojedinca, a posebice starijih osoba. Iz tih razloga jest veoma potrebno da se u zajednici potaknu rekreacijske aktivnosti za starije osobe.
Problem kojeg smo uvidjeli jest taj da postoji jako malo rekreacijskih aktivnosti koje su prilagođene potrebama starijih osoba, tako da se smo napravili program koji se temeljiti na potrebama korisnika i njihovim mogućnostima obzirom na starosnu dob, zdravstvene probleme i manjkom motivacije.

Program rekreacijskih aktivnosti sastoji od slijedećih stavki:
1. Organizacija i provedba rekreacijske gimnastike i vježbi prilagođenih starijim osobama
2. Izrada i provedba programa vježbanja za posebne skupine starijih osoba (osobe s određenim zdravstvenim poteškoćama, osobe koje se slabije kreću…)
3. Organizacija i provedba rada s korisnicima na otvorenome (šetnje, odlasci u parkove, vježbanje, sudjelovanje na dječjim tjednima, korištenje društvene infrastrukture s djecom)
4. Povezivanje i provedba aktivnosti s obrazovnim ustanovama na području Grada Ludbrega

A za sve ostale prijedloge temeljem kojih možemo nadopuniti razvijeni program, slobodno nam se obratite u Udruzi ili recite svoj prijedlog putem telefona na broj 042 420 208.