AKTUALNO

izlet romska kuća

Udruga umirovljenika i starijih osoba privodi prema kraju svoj projekt „Živimo zajedno, starimo kvalitetno 3 i kao jedna od zadnjih aktivnosti po projektu je posjet znamenitostima s ciljem usvajanja novih znanja, povezivanja i umrežavanja sa sličnim udrugama sličnih interesa.


I tako su naši umirovljenici posjetili romsku kuće u Bjelovaru. Razlog zašto je ina odabrana jest taj da je to etno kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, jedne od 8 skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj. Radi se o jedinstvenom turističko-kulturnom objektu koji istovremeno nudi autentičnu uslugu prezentacije nepoznate romske povijesti, tradicije,jezika i običaja kao sastavnog dijela bogate hrvatske baštine te mnogih proizvoda po kojima su Romi Lovari nekada bili prepoznatljivi.
Upoznavanje i razgledavanje trajalo je 2 sata, u što je bila uključena prezentacija o povijesti i raseljavanju etničke grupe podrijetlom iz Indije, zaboravljenoj tradiciji i običajima. Naši umirovljenici posjetili su i lovački dom te vidikovac - najvišu točku Bilogore.