AKTUALNO

43290982 2192908977619240 1746110325599502336 n

Svrha Udruge Žene u borbi protiv raka dojke "NARCISA" Ludbreg je edukacija žena u borbi protiv raka dojke i pružanje podrške ženama koje su oboljele od malignih bolesti dok je područje djelovanja udruge socijalna djelatnost i zaštita zdravlja. Djelatnosti udruge, sukladno Statutu, su planiranje rada udruge, informiranje javnosti o aktivnostima udruge, organiziranje javnih tribina sukladno ciljevima, pružanje pomoći i podrške ženama oboljelim od raka dojke i drugih malignih bolesti, pružanje humanitarne pomoći, preventivno djelovanje, unapređenje i zaštita zdravlja te jačanje suradnje sa srodnim organizacijama u Hrvatskoj i inozemstvu.
Udruga je početkom 2018. godine krenula s provedbom projekta „Zajedno smo jače“ koji je imao prvenstveno edukativno-terapeutski karakter. Intencija je bila pomoći ženama oboljelima od raka dojke i ostalih malignih bolesti kroz organizaciju edukativnih predavanja, grupnih i individualnih terapija sa stručnjacima i članicama udruge „Narcisa“. Provedbom projekta projektom omogućeno je da se žene oboljele od raka dojke uključe u društveni život, da sudjeluju u edukativnim radionicama i na „Ružičastoj akademiji“, da ojačaju svoje psihološke sposobnosti i da u jednoj takvoj teškoj životnoj situaciji nađu pozitivne stavke. Poseban naglasak stavljen je na stvaranje socijalnih veza i pružanje međusobne podrške te širenje solidarnosti prema ženama oboljelih od raka dojke i drugih malignih bolesti.

A kako bolest nisu samo doktori i lijekovi, kroz ovaj projekt željela se naglasiti važnost razvoja pozitivnog stava i važnost učenja o tome kako se nositi s jednom takvom situacijom.
U suštini Ružičasta akademija ostvarila je veliki uspjeh. U primarnom fokusu Ružičaste akademije bilo je pružiti ženama oboljelim od raka dojke podršku, stručnu edukaciju i pomoć na putu prema izlječenju. Također, u sklopu Ružičaste akademije provodile su se grupne i individualne terapije sa stručnjacima i članicama udruge Narcisa. Članice udruge „Narcisa“ provodile su grupnu terapiju pokretom do zdravlja koja se orijentirala na nordijsko hodanje i kreativno stvaralaštvo krep papirom, a individualne terapije vodio je psiholog i članice udruge „Narcisa“. Posebna stavka Ružičaste akademije bilo je motivacijsko predavanje žena koje su preboljele rak dojke. One su izložile mehanizme samopomoći i ostale zaštitne čimbenike na koje su se oslanjale tijekom izlječenja. S tim u vezi, u sklopu Ružičaste akademije nabavljena je knjiga „6 milimetara“ Josipe Pavičić Bernardini koja je opisala svoj put bolesti i uspješnog izlječenja koju žene mogu posuditi i pročitati.
Ružičasta akademija osmišljena je kao mala škola učenja i terapije namijenjena ženama oboljelim od raka dojke, ženama koje se nalaze u riziku od oboljenja i ostalim zainteresiranim građanima i moramo priznati veselimo se njihovom slijedećem projektu te se nadamo da će biti još uspješniji od Ružičaste akademije.