Živimo zajedno, starimo kvalitetno 2

book

U ustanovama za trajnu skrb čitanje knjiga i organizacija literarnih radionica može pomoći starijim osobama da se bolje osjećaju, da ispune slobodno vrijeme, a čitanje je jedna od malobrojnih, praktično održivih aktivnosti koja stoji na raspolaganju osobama smještenim u domove za starije i nemoćne. Prema psihologu i gerontologu Pitskhelauri, za održavanje dugovječnosti potrebno je zadovoljiti nekoliko uvjeta koji će utjecati na kvalitetu života pojedinca. To znači da je potrebno konzumirati primjerenu prehranu s obzirom na životnu dob. Preporučuje se raditi tijekom cijeloga života, ali niti preteško niti predugo što je u suprotnosti s današnjim trendovima zapadne civilizacije koja bez obzira na osobne odabire i sposobnosti prisiljava na umirovljenje s određenim brojem godina, a pritom se ne vodi računa hoće li osoba s prelaskom u mirovinu moći kompenzirati gubitke koje doživljava tim činom.
Osamljenost i smanjena aktivnost predstavljaju čimbenike skraćivanja životnog vijeka pa obitelji i društveni život imaju važnu ulogu pri održavanju dugovječnosti.

Aktivan stil života, redovito vježbanje i opuštanje doprinosi kvaliteti života. Jednako tako, kao i rekreativne aktivnosti za podizanje općeg duševnog stanja preporuča se čitanje knjiga. Knjige imaju temeljnu vrijednost za svakoga bez obzira na životnu dob, razinu obrazovanja, društveni status te bez obzira na tjelesnu i duševnu sposobnost. Knjige na jedinstvenoj i sasvim osobnoj razini pružaju mogućnosti za dobivanje informacija, za zabavu, nadahnuće, razmišljanje, učenje i kulturno uzdizanje. Osim navedenoga, podrazumijeva se i pozitivan utjecaj na stanja i oporavak osoba koje su tjelesno ili duševno oboljele, upravo pomoću knjige. Prema tome, organizacija literarnih radionica u domovima za starije i nemoćne može se koristiti kao sredstvo za razonodu, terapiju, kulturno uzdizanje i obrazovanje. Čitanjem pjesama i priča nastoji se starijim osobama koje su institucionalizirane ispuniti slobodno vrijeme, omogućiti im da se prisjete svoje mladosti, lijepih životnih trenutaka i temeljem pročitanog izvući zrnca mudrosti koja posjeduju starije osobe.