AKTUALNO

kreativnost

Kreativnost djeluje na više segmenata života korisnika; potiče razvoj samopoštovanja, očuvanje psihofizičke spremnosti i stvara pozitivan odraza rada i djelovanja starijih osoba u zajednici.

A što zapravo znači poticati kreativnost kod starijih osoba? Većina stručnih osoba navodi da je potrebno organizirati različite radionice diversificirane tematike; umjetnost, literatura, keramika, ukrasni predmeti, čestitke, nakit… preko kojih se onda potiče starije osobe na kreativan rad i izražavanje preko različitih struktura, elemenata i materijala.

Neki od načina koje preporuča Udruga za poticanje kreativnosti kod starijih osoba odnose se na:
1. Kreativne likovne radionice (slikanje, analiza slika, upoznavanje s svjetskim umjetničkim pokretima i stilovima, likovna predavanja, različitim likovnim tehnika)
2. Radionice izrade rukotvorina na temelju lokalnih tradicionalnih običaja (ručni radovi, pletiva, ukrasni predmeti, čestitke, suveniri, cvjetni aranžmani…)
3. Radionice umjetničkog izražavanja (gluma, ples, igrokazi, predstave…)
4. Organizacija i prezentiranje napravljenih radova (organizacija izložba radova, regionalno i međunarodno predstavljanje lokalnih tradicija…)
5. Dramske i glazbene radionice
6. Ukrašavanje domova korisnika napravljenim umjetničkim radovima i pružanje pomoći pri održavanju pokućstva (stolica, stolova, sofa, stolarije…)
7. Razvoj sustava uključivanja novih korisnika (uvođenje sustava dostave literarnih djela, knjiga, tiskovina, omogućavanje korisnicima kontakt s obitelji…)

A za sve ostale prijedloge temeljem kojih možemo nadopuniti razvijeni program, slobodno nam se obratite u Udruzi ili recite svoj prijedlog putem telefona na broj 042 420 208.