Dana 03. travnja 2017.god. u prostorijama Međugeneracijskog centra Ludbreg održana je 5. po redu radionica u sklopu Obuke za buduće diseminatore koja se održava po projektu „Integartivan Ludbreg“.

Na radionici je razrađen ostavinski postupak koji je opisan Zakonom o nasljeđivanju na kojem se bazira Obuka za buduće diseminatore. U ostavinskom postupku utvrđuje se tko su ostaviteljevi nasljednici, što čini ostaviteljevu ostavinu te koja još prava glede ostavine pripadaju nasljednicima, zapisovnicima i drugim osobama. U pravilu, ostavinski postupak je izvanparnični te se provodi pred općinskim sudom, odnosno pred javnim bilježnikom kao povjerenikom suda. Tijekom trajanja postupka, sud će paziti da prava stranaka budu što prije utvrđena i osigurana. Sud je dužan osobito paziti da se zaštite i ostvare prava osoba koje se zbog malodobnosti, duševne bolesti ili drugih okolnosti nisu sposobne brinuti o svojim pravima i interesima. U ostavinskom postupku javnost je isključena. Svaka stranka, odnosno ostavitelj svoju ostavinu može povjeriti na čuvanje (osiguranje ostavine). Ako se ustanovi da nijedan od

nazočnih nasljednika nije sposoban upravljati ostavinom ili nečim iz njezina sastava, a nema zakonskog zastupnika, ili ako su nasljednici nepoznati ili odsutni ili kada druge okolnosti nalažu naročiti oprez, policijski službenik ili druga osoba koja ureduje u ime vlasti predat će u hitnim slučajevima te stvari na čuvanje pouzdanoj osobi i o tome odmah obavijestiti sud na čijem se području te stvari nalaze, koji može tu mjeru izmijeniti ili ukinuti.

Osim s ostavinskim postupkom polaznici su se upoznali sa sastavljanjem smrtovnice te njezinim sadržajem.