Od prosinca 2016. godine krenula je provedba projekta „Integrativan Ludbreg“. Nositelj projekta je Udruga umirovljenika i starijih osoba regije Ludbreg, a partner na projektu je Centar za socijalnu skrb Ludbreg. Projekt je usmjeren na zaštitu i integraciju starijih osoba u društvo, visoke mogućnosti iskorištavanja starijih osoba u vidu sklapanja nepovoljnih pravnih ugovora, otuđenju imovine, niskoj stopi znanja starijih osoba o relevantnim pravnim okvirima te vlastitim pravima i nepostojane jednog obuhvatnog sustava potpore i pomoći starijim osobama.
S ciljem integracije starijih osoba u društvenu zajednicu i upoznavanje starijih sa sustavima podrške organizirane su

radionice za starije osobe i njihove obitelji, djelatnike koji se skrbe o starijima koje pružaju adekvatne informacije o komunikaciji sa starijim osobama, odnosima u obitelji, kako riješiti nastale konflikte te koja prava imaju starije osobe u sustavu zakonsko-pravne zaštite i socijalne skrbi.
Provedbe radionica započele su u veljači te je tako do sada bilo organizirano ukupno 32 radionice – 7 radionica o komunikacijskim i socijalnim vještinama, 6 predavanja kako poboljšati odnose unutar obitelji, 6 tečaja o rješavanju konfliktnih situacija, 9 obuka za buduće diseminatore i 4 radionice o nepovoljnim pravnim aspektima. Na radionice je do sada došlo ukupno 242 osobe. Također, 5. srpnja osnovano je Savjetovalište za starije osobe „Pružimo pomoć jedni drugima“. Smisao rada Savjetovališta jest da diseminatori svoje sugrađane upute stručnjacima koji su nadležni za rješavanje njihovih situacija, primjerice odvjetniku, javnom bilježniku ili na formalno pravne institucije koje su nadležne za rješavanje uočene problematike. Savjetovalište će funkcionirati na način da će diseminatori starijim osobama pružati podršku, pomoć te ih temeljem naučenih znanja usmjeravati na relevantne institucije, organizacije, pojedince, ustanove kojima se moraju obratiti kako bi riješili svoje probleme. Važno je napomenuti da spomenute radionice imaju veliki značaj za starije osobe jer predstavljaju svojevrstan prevencijski program protiv nasilja (posebno verbalnog i emocionalnog) sa kojim se susreću upravo starije osobe.
Iako se projektne aktivnosti već odvijaju, pozivamo sve građane, starije osobe, umirovljenike, njihove obitelji, djelatnike koji se skrbe o starijima, mlade i sve zainteresirane da se uključe u projekt i zajedno poboljšaju socijalnu koheziju svoje zajednice kroz naučeno i podijeljeno znanje i iskustvo na organiziranim radionicama.